Kluczemdo sukcesu jest tylko palenie sezonowanym czyli suchym drewnem kominkowym. Drewno kominkowe połupane po 2 latach sezonowaniapowinno mieć wilgotność pomiędzy 15 a 25 %. Do sprawdzenia użyj miernika wilgotności zwanego wilgotnościomierzem, który można kupić już za kilkadziesiąt złotych.
Rozpalając ognień w kominku zacznij od otwarcia dopływu powietrza do kominka. Na sam spód ułóż kilka większych kawałków drewna. Na nie połóż kilka szczapek miękkiego drewna np. świerkowego, dodaj ekologiczną podpałkę i podpal. Kiedy drewno już się rozpali możesz zmniejszyć dopływ powietrza.
Usuwaj popiół z paleniskaby ułatwić przepływ powietrza. Używaj do tego celu metalowego wiaderkaz przykrywką i pod żadnym pozorem nie wysypuj go koło domu.W popiele mogąznajdować się drobiny żaru , które wiatr może przenieść i spowodować pożar.
Pamiętaj, aby wyczyścić komin przynajmniej raz na rok. Kominiarz naprawdę przynosi szczęście. Czyszczony systematycznie komin to gwarancja bezpieczeństwa twojego domu i rodziny.
I w końcu zadbaj o czystość szyby kominka, usiądź przy nim w wygodnym fotelu z kubkiem herbaty i ciesz się wirującymi płomieniami ognia.
Ps.
Jeżeli masz pytania związane z paleniem w kominku i chciałbyś skorzystać z fachowej porady prosimy zadzwoń do nas!